Doprava

Cena za dopravu u nás zakoupeného nábytku naším firemním vozidlem, bez výnosu:

Po dohodě nabízíme možnost odvozu starého, nebo nepotřebného nábytku, do sběrného dvora, na skládku odpadu, nebo třeba na chatu...

Vlastníme koncesi na provozování silniční motorové dopravy do 3,5 tuny včetně.

 

 

 

 

LM - interier na facebooku

Jak zařídit jídelnu: Praktické tipy a inspirace

14. 06. 2024, 12:00

Jídelní stůl bývá mnohdy symbolem rodinné pospolitosti. U něj se scházíme s blízkými u společného jídla, ve všední dny i při významných příležitostech. Celý jídelní kout nebo jídelna je tedy důležitým prostorem domu nebo bytu. 

Zařizujete jej nově, nebo přemýšlíte nad obměnou? Přečtěte si naše tipy:

1) Prostor

Jako u jiných místností v bytě nebo domě, důležitým a často i limitujícím aspektem při zařizování je velikost a charakter prostoru, který máte k dispozici. Jedná o samostatnou místnost, velký prostor spojený s kuchyní a obývákem, nebo máte malý byt a tím pádem místo jen na jídelní kout? Od toho se budou odvíjet vaše další možnosti. 

2) Nábytek

Pokud jste si vyjasnili bod číslo jedna, budou se vám mnohem lépe hledat konkrétní kusy nábytku. Základ u jídelny tvoří stůl a židle či lavice, případně jejich kombinace. Pokud máte k dispozici celou místnost nebo větší prostor, můžete je doplnit například příborníkem, praktickou komodou či poličkami. 

Stůl: 

Vyberte stůl odpovídající velikosti vašeho prostoru a také počtu osob, které u něj budou pravidelně stolovat. Čtyřčlenné rodině obvykle stačí stůl o rozměřech 120 x 80 cm, nebo o průměru 105 cm, pokud se jedná o stůl kulatý - ten se však obecně hodí spíše do větších prostor. Případně lze orientačně počítat také s rozměrem 60 x 40 cm na osobu. 

Promyslete také, jaký materiál stolu bude nejlépe vyhovovat vašim záměrům. Například skleněný stůl je vhodný do moderních interiérů i menších prostor, ale může být složitější na údržbu. Stůl z masivu může navodit pocit útulnosti a domova, ale záleží také na ostatním zařízení. Každopádně se jedná o kus nábytku, který budete využívat denně, je tedy vhodné upřednostnit kvalitu.

Pokud máte malé děti, lze pro zvýšení bezpečnosti doporučit stůl se zaoblenými rohy.

Židle: 

Židle by měly mít výšku vhodnou i k výšce stolu, stylově či barevně se k němu hodit a také být pohodlné. Nechcete si přece zážitek z dobrého jídla a společnosti svých blízkých nechat kazit tím, že se budete neustále vrtět a hledat, jak si sednout :)

A opět i z hlediska bezpečnosti, nejen v rodinách s malými dětmi, je důležité, aby židle byly stabilní. Ať už zvolíte židle z masivu, čalouněné, kovové či plastové, stejně jako u stolu doporučujeme myslet na kvalitu.

3) Rozvržení jídelního prostoru a osvětlení

Umístěte stůl tak, aby byl dostatečně osvětlen a aby bylo pro všechny stolující snadné se k němu dostat. Zvažte také umístění svítidel nad stolem. Ideálně by měla být ve středu stolu, a to i pokud je v dané místnosti nějaké centrální osvětlení. 

4) Barvy a styl

Zvolte barvy, které vytvářejí příjemnou atmosféru. Nebojte se experimentovat s odstíny, ale myslete také na to, že by jídelna či jídelní kout měla ladit např. s kuchyní či ostatním nábytkem - zvláště, pokud se nejedná o samostatnou místnost. Často lidé v jídelně preferují teplé barvy, které údajně umí i zvyšovat chuť k jídlu, případně zemité odstíny. Jídelnu v neutrálních barvách vždy můžete oživit doplňky. 

Ohledně stylu platí prakticky totéž - nebojte se inspirovat konkrétním stylem, který se vám líbí, ať už to bude styl rustikální, minimalistický nebo jakýkoli jiný. Myslete však na to, aby byl v souladu s ostatním nábytkem a zařízením vašeho bytu nebo domu.

5) Doplňky

Nebojte se svou jídelnu doladit i doplňky, aby pro vás byla opravdu příjemným místem, kde budete rádi trávit čas a společné chvíle. Můžete přidat květiny, svíčky nebo koberec, pro stolování zvolit vhodné prostírání apod.

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).